Introducció

Les mines d’aigua son una herència de temps anteriors, cal remuntar-se als nostre besavis o rebesavis, a mitjans del segle XIX fins a principis del segle XX per a fer referència a quan es van fer els treballs de construcció d’aquestes obres subterrànies.

L’objectiu era clar, obtenir un subministre d’aigua per als conreus de les finques agràries. Les mines eren una solució molt vàlida per diferents motius:

  • Construcció relativament fàcil.
  • Subministrament continuo durant tot l’any.
  • Sense necessitat de cap mètode d’extracció de l’aigua.
  • Amb relatiu poc manteniment.

La imatge immediata que ens ve al cap quan parlem d’una mina es la més visible, de la boca per on brolla l’aigua, però una mina és molt més que no pas això.

Una mina es composa de totes les galeries i pous que recullen l’aigua que finalment surt a la superfície, i també, de totes les conduccions que porten l’aigua cap a les finques dels socis.

Però també podem entendre el concepte de Mina, com el conjunt dels socis que tenen la propietat de les accions o “hores”, en que es reparteixen els socis l’aigua.

No cal dir que les coses han canviat molt d’un segle enrere fins avui, actualment, és molt més senzill fer un pou, que no pas una mina, els mètodes d’irrigació a les finques han canviat totalment, utilitzant molta menys aigua fent us del reg per goteig, també ara tenim el subministrament d’aigua del Pantà de Riudecanyes, tot això fa que actualment, pel que fa a les finques agràries, la importància de l’aigua subministrada per les mines, sigui molt inferior que no pas en el moment que es van construir.

Fa pocs anys, si una cosa no sortia a la televisió, era com si mai hagués passat, avui en dia, a l’era d’Internet, si una cosa no surt al buscar-la a Google, també és com si no existís. Per això, volem fer un treball de documentació sobre l’entorn de les mines, i que aquest treball no quedi oblidat en un racó d’una biblioteca, i pugui arribar a quanta més gent millor, cal que aquest treball es faci en un format adequat per a que pugui ser accedit per Internet. Per això, no s’ha d’oblidar afegir informació amb formats multi-mèdia.

D’aquesta manera, podem fer un pont virtual entre el passat quan es treballava sota terra amb força de braços, fins al present que podem fer servir satèl·lits per marcar exactament les posicions dels pous sobre el terreny, i posar tota aquesta informació a la xarxa per a que sigui accessible per a tothom.

Aquest és un patrimoni que em heretat dels nostres avantpassats, i que ara mateix no es veu que pugui tenir un futur massa esperançador, cada any s’abandona alguna explotació agrària, i moltes de les que encara sobreviuen, ho fan més per una voluntat de que no es “perdi” la terra, que no pas pels beneficis que puguin donar els conreus.

Pot donar-se aquest treball per profitós si permet que les generacions actuals siguin més coneixedors d’aquest mon desconegut per a molts, tot i que el tenim tant a prop.

Els diferents aspectes que es volen recollir son:

  • Documents multi-mèdia
  • Scans de documents ja existents sobre el mateix tema
  • Geolocalitzacions per GPS de diferents elements
  • Testimonis orals
  • Explicació de conceptes

Metodologia:

  • Localització de documentació a través d’entitats, arxius, etc.

A l’Arxiu històric de Tarragona,

  • Transformació en format digital de tota la documentació localitzada

Escaneig de documents com mapes, també de la revista “Lo Floc”

  • Marcació sobre el terreny amb dispositius GPS dels elements relacionats

Amb el GPS integrat al mòbil Nokia N86 8MP, el GPS Garmin Foreruner 201, i el BT GPS, buscar les coordenades de les mines, extretes del treball de l’Isidre Solé del Treball de les mines.

  • Sortides per tot el terme de Riudoms per a localitzar els diferents punts d’interès
  • Entrevistes amb gent relacionada amb el tema

A principis del segle XX el paper de les mines era molt més important que no pas avui en dia, l’evolució de diferents elements, han fet que hagin passat a tenir un paper més secundari, però això no pot justificar, que deixem en l’oblit, aquestes infraestructures hidràuliques que els nostres avantpassats van construir, i que tenen un futur incert.

El present treball de recerca s’allunya una mica dels treballs de recerca entesos de la manera “clàssica”.

En aquest cas el resultat principal del treball, no és un escrit formalment estructurat, si no que es un lloc web on es pot interactuar amb tot el contingut, veure fotos, descarregar fitxers, etc.
La intenció en la creació d’aquest lloc web, ha estat el de posar a l’abast de tothom en format digital i ha traves d’Internet tota la informació que s’ha pogut recopilar de diferents fonts.

Aquests continguts del lloc web, s’han agafat i estructurat el millor possible per a crear aquest treball escrit, però la manera de treure el màxim de profit a l’hora d’accedir a tota la informació recopilada és a traves del lloc web.

La tecnologia actual permet recollir una munió d’informació que posar-la tota de manera escrita seria un malbaratament de paper, a part de que és molt més pràctic de buscar-la i accedir-hi de manera digital en lloc de passar fulls de paper endavant i endarrere buscant qualsevol cosa.

Per exemple, en el lloc web podreu trobar moltes més fotos que no pas les que hi han en aquest treball escrit, però és més, en cada foto a la xarxa, trobareu la seva geo-posició, amb les coordenades GPS que podreu fer servir per si voleu trobar el lloc en concret.

Es dona la circumstància de que alguns dels apartats que han necessitat més temps de realització ocupen molt poc lloc físic en el treball, com per exemple la geo-localització de les boques de les mines.

Per tot això, la recomanació es que si realment voleu veure tot el que pot aportar aquest treball, ho feu a traves del ordinador connectat al lloc web: minesderiudoms.mallafre.cat