També s’entén com a concepte de mina la part jurídica i humana. En quant a la part jurídica, entenem que tota mina, com qualsevol altre societat, està sotmesa a les lleis en vigor.
Per altra banda, no podem deixar de banda les persones que composen els òrgans de govern i els que en definitiva son els usuaris de l’aigua que brolla de la mina.
La forma jurídica
Jurídicament, la mina es una entitat, amb Estatuts, òrgans de govern, i socis o regants. Segons la legislació vigent en cada moment, depenen d’un organisme o altri. Per exemple, anteriorment, depenien de la “Comisaria de Aguas del Pirineo Oriental”, en canvi actualment es l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) qui organitza i supervisa jurídicament les mines.
La junta directiva, es composa d’un president, un secretari i un tresorer, a més de diferents vocals. Aquesta junta ve escollida per l’assemblea general de socis o regants, que es l’òrgan màxim de govern, on anualment s’aproven els “talls” que tot soci ve obligat a pagar per a fer front al manteniment de la mina. Paper destacat a la junta també el te l’encarregat de fer el repartiment d’aigua, que pot ser algun vocal o qualsevol altre dels càrrecs escollits.
La part humana
No podem oblidar que al darrera de tot plegat hi han persones, el grup que forma la totalitat dels socis, i la part que forma la junta directiva, que sovint només reben problemes per a solucionar, i això moltes vegades vol dir que cal mediar entre diferents persones. Problemes típics que es poden trobar són: Socis que no paguen els talls d’aigua que els hi corresponen, recs que han estat malmesos i que cal arreglar, problemes amb el repartiment de l’aigua, etc. En definitiva, que és més una feina vocacional, que no pas per a guanyar-hi diners, doncs normalment, cap component d’aquestes juntes rep cap compensació econòmica, o en tot cas una compensació molt minsa que no cobreix en cap cas els maldecaps que comporta.