Manteniment
Cal fer un seguiment continuat del seu estat de conservació. Les feines més habituals són les de neteja, com per exemple treure les arrels que creixen dins a les galeries, treure les fulles que obstruïen el pas de l’aigua pels recs, revestiment dels trams de galeries que no en tenen i de reparacions puntuals.
Actualment, la feina d’un minador consisteix només en el manteniment de les mines que encara porten aigua, ja que, no se’n construeixen de noves.
La feina de minador
Segons el minador Jordi Sansó (veure annex 1 amb la seva entrevista) aquesta feina està desapareixent ja que es perillosa, i què en aquests temps presents ja no es construeixen mines d’aigua doncs la feina al camp també es molt diferent d’abans, en molts cultius, no es consumeix tanta aigua pels canvis de sistemes de rec i en cas de necessitar aigua, es més econòmic construir un pou i extreure’n l’aigua amb una bomba.
Actualment la seva feina consisteix en fer reparacions de mines com arreglar les ensulsides del terreny que s’hagin pogut produir tant en les parets com als pous. També treure arrels que creixen a l’interior de les galeries.
La perillositat d’aquesta feina es que es treballa a molta profunditat, a 20 o més metres sota terra i les galeries son estretes, per tant només es pot desplaçar de genolls o en els llocs més estrets passar de costat. Poden produir-se ensulsides o que hi hagi gas acumulat, poden caure objectes de de dalt d’un pou o produir-se una inundació sobtada amb perill d’ofec.
Per tot això, aquesta feina necessita moltes mesures de seguretat, abans de baixar en una galeria baixen una espelma encesa per tal de saber si hi ha prou oxigen per a poder respirar. Son necessaris els cascs i arnés de seguretat i actualment porten vestits de neoprè.
La feina de minador ha canviat molt d’abans en ara amb mesures de seguretat, abans no feien servir més que el llum de ganxo per saber la presencia d’oxigen o gasos. Abans la mà d’obra era més barata que avui en dia i a l’hivern no hi havia feina al camp i la gent es podia dedicar a la feina de les mines, cobraven molt poc i treballaven moltes hores. En canvi avui en dia el cost de la mà d’obra i l’haver de respectar les lògiques mesures de seguretat, combinat amb el poc benefici que la pagesia treu del camp fa que no sigui viable fer les coses que es feien abans.